Home
Terug
Reageer!
gebroeders Van Limburg gebroeders Van Limburg
gebroeders Van Limburg
Nederlands
Deutsch
English
Français

Disclaimer
Design: LaVerbe

Middeleeuwse markt

Middeleeuws welkom voor gebroeders Van Limburg opmaat voor nieuwe traditie: het gebroeders Van Limburg Weekend.

Twee dagen nadat op vrijdag 26 augustus Koningin Beatrix in Museum Het Valkhof de tentoonstelling 'De gebroeders Van Limburg. Nijmeegse meesters aan het Franse hof 1400 - 1416' opende, arriveerden de drie gebroeders Van Limburg in levenden lijve in de stad van hun jeugd: Nijmegen.
Zij werden om 14.00 uur welkom geheten tijdens een speciale bijeenkomst in de Sint-Stevenskerk in aanwezigheid van 750 gasten. Na afloop van de bijeenkomst wandelden de genodigden van de Sint-Stevenskerk naar Museum Het Valkhof voor een eerste bezoek aan de tentoonstelling. Onderweg liepen zij in de Burchtstraat langs de plekken waar rond 1400 de gebroeders hebben gewoond en gewerkt.

Aan het hoofd van deze stoet gingen de drie gebroeders Herman, Paul en Johan van Limburg, de wereldberoemde schilders, die naam maakten aan het vooraanstaande hof van hertog Jean de Berry in Frankrijk. Ze werden tijdens hun wandeling naar het museum begeleid door enkele tientallen 'tijdgenoten', uitgedost in kleding zoals die werd gedragen rond 1400. Zo kreeg het duizendkoppige publiek langs de route een voorproefje van de wondere wereld van de Middeleeuwen, zoals die in het museum is te zien.

De acteurs en figuranten die op 28 augustus meededen aan de middeleeuwse optocht zijn meer dan gelegenheidsmiddeleeuwers. Ze zijn bijzonder serieus in het uitoefenen van hun hobby: het naleven van de geschiedenis, in dit geval de Middeleeuwen. 'Re-enactment' heet hun liefhebberij, of ook wel 'Levende Geschiedenis'. Deze begrippen omvatten veel meer dan een verkleedpartij. Om bij een erkende groep te horen moet worden voldaan aan de strengste eisen van authenticiteit. Dat betekent om te beginnen met de hand gemaakte kleding, van eveneens met de hand gemaakte materialen. Maar dat is lang niet alles: iedere re-enactor bestudeert het tijdvak van zijn keuze en bedenkt vervolgens een personage. Dit personage probeert hij in zoveel mogelijk opzichten na te spelen, bijvoorbeeld door een middeleeuws beroep of vaardigheid te leren.

Twee Nederlandse organisaties op het gebied van de herbeleving van de middeleeuwen, aangevuld met groepen uit Zweden, Duitsland en Italië, gaven op zondag 28 augustus acte de présence bij de 'welkom thuis-bijeenkomst' voor de gebroeders Van Limburg. Die vond plaats in de Sint-Stevenskerk en vandaar ging de stoet naar Museum Het Valkhof. Historisch adviesbureau 't Scapreel uit Dordrecht en Middeleeuws Genootschap Die Landen van Herwaerts Over brachten samen zo'n honderdtwintig 'middeleeuwers' op de been. De buitenlanders hadden op zaterdag hun kamp al opgeslagen op het Sint-Stevenskerkhof en de Nederlandse deelnemers arriveerden op zondag. Rond de Stevenskerk zetten ze een prachtige middeleeuwse markt op.

De middeleeuwse markt en optocht op 28 augustus werden georganiseerd door de Stichting gebroeders Van Limburg. De stichting is van plan om voortaan elk jaar in het laatste weekend van augustus een gebroeders Van Limburg Weekend te organiseren, waarbij de nadruk zal komen te liggen op de herbeleving van de Middeleeuwen. De Stichting gebroeders Van Limburg roept iedereen op die belangstelling heeft voor dit initiatief zich bij de stichting te melden. Het is de bedoeling in de komende jaren een steeds grotere manifestatie te houden, nadrukkelijk in samenwerking met groepen en individuen uit de Nijmeegse samenleving.

Meer informatie over re-enactment:
www.dielanden.nl
www.scapreel.nl

Bekijk hier de foto's van de middeleeuwse markt en optocht op 28 augustus 2005.