Home
Terug
Reageer!
gebroeders Van Limburg gebroeders Van Limburg
gebroeders Van Limburg
Nederlands
Deutsch
English
Français

Disclaimer
Design: LaVerbe

Les Très Riches Heures

Dit handschrift, waar de gebroeders tot aan hun dood in 1416 aan werkten, is het bekendste handschrift uit de Middeleeuwen. De miniaturen uit het boek, met name de twaalf miniaturen die de kalender voor in het boek illustreren en die telkens een typisch tafereel voor een bepaalde maand laten zien, zijn duizenden malen gereproduceerd en lijken voor ons, al dan niet terecht, het dagelijks leven vast te leggen en samen te vatten, in een periode die de historicus Johan Huizinga het 'Herfsttij der Middeleeuwen' noemde.

We zien boeren bezig met hun dagelijks werk, het tijdverdrijf van de adel, dat alles geplaatst in betoverende landschappen met de meest prachtige kastelen op de achtergrond. Maar ook indrukwekkende religieuze taferelen, nachtscènes en indrukwekkend weergegeven atmosferische verschijnselen. De ruim honderd schilderingen van de gebroeders Van Limburg tonen een nog niet volmaakt perspectief, maar zijn technisch en artistiek van een zeer hoog niveau. De onderwerpskeuze is gewaagd en vernieuwend.

In 1415 overlijdt Jan van Limburg. Herman en Paul werken aan het handschrift tot aan de dood van hun opdrachtgever en vriend, Jean de Berry, in 1416. Het werk is dan nog niet voltooid; ongeveer één derde van de geplande miniaturen zijn daadwerkelijk uitgevoerd. Enkele maanden later overlijden ook Herman en Paul, onder omstandigheden waarover niets bekend is; mogelijk worden zij het slachtoffer van een epidemie. Er valt te speculeren over de pest, die vanaf de veertiende eeuw geregeld uitbreekt. Wellicht heeft het ook te maken met de verdediging van de stad Bourges, waaraan alle weerbare mannen deel dienden te nemen. De gebroeders zijn op het moment van overlijden niet veel ouder dan 35 jaar, dus onmogelijk is dit niet.