Home
Terug
Reageer!
gebroeders Van Limburg gebroeders Van Limburg
gebroeders Van Limburg
Nederlands
Deutsch
English
Français

Disclaimer
Design: LaVerbe

Het werk

Voor hertog Jean de Berry maakten de gebroeders Van Limburg de wereldberoemde getijdenboeken Les Belles Heures en Les Très Riches Heures met voor die tijd revolutionaire miniaturen. Hun meesterwerken werden in de vijftiende eeuw zowel in Frankrijk als daarbuiten veelvuldig nagevolgd. Niet voor niets worden de gebroeders Van Limburg gerekend tot de top-10 van de beroemdste kunstenaars aller tijden, naast onder meer Rembrandt en Michelangelo.

Vergetelheid en roem
Les Belles Heures en Les Très Riches Heures behoren tot de kostbaarste voorwerpen binnen de nalatenschap van de hertog van Berry. Beide getijdenboeken kennen een lange geschiedenis, die slechts gedeeltelijk gereconstrueerd kan worden. Vaak wisselen deze handschriften van bezitter, maar blijven veelal enkel voor een paar bevoorrechte lieden toegankelijk. Dit bezorgt deze getijdenboeken uiteindelijk een cultstatus.

In 1954 komt Les Belles Heures vanuit de collectie van Baron Maurice de Rothshild terecht in The Cloisters, het aparte onderdeel van het Metropolitan Museum of Art te New York dat bedoeld is voor de presentatie van middeleeuwse kunst. Hier wordt het boek voor het eerst aan het grote publiek getoond. Les Très Riches Heures komt via de collectie van de hertog van Aumâle terecht in het Musée Condé in Chantilly, ten noorden van Parijs. Daar blijft het echter ontoegankelijk voor het publiek. In 1904 worden twaalf reproducties van het getijdenboek tentoongesteld en verschijnt de eerste monografie over het werk. In 1948 publiceert het Amerikaanse fotoblad Life de twaalf kalenderminiaturen uit het manuscript, hetgeen zorgt voor een grote publieke belangstelling.

gebroeders Van Limburg