96 96
Jean de Berry in gebed

Les Belles Heures de Jean de Berry
Parijs of Bourges, 1405-1408/09
Tempera, goud en inkt op perkament
Coll. New York, The Metropolitan Museum of Art, Cloisters Collection

Het hart van de tentoonstelling wordt gevormd door tien dubbelbladen uit de Belles Heures. De gebroeders Van Limburg vervaardigden dit magnifieke getijdenboek tussen 1405 en 1408/09 in opdracht van hun broodheer, Jean de Berry. Het is het enige handschrift dat ze geheel hebben voltooid.
Het Metropolitan Museum of Art te New York, dat het handschrift tegenwoordig bewaard, besloot tot een restauratie van het boek en de vervaardiging van een facsimile-uitgave. Om die reden moest het boek uit zijn band worden genomen en in losse dubbelbladen uiteengehaald. Dit bood de gelegenheid om in deze tentoonstelling voor het eerst- en waarschijnlijk voor lange tijd voor het laatst - zoveel miniaturen van topkwaliteit uit dit werk tegelijk te tonen.

De hertog knielt neer in gebed, met een boek - de Belles Heures? - opengeslagen voor hem op een bidstoel. Hij bevindt zich in een door gordijnen afgeschermd bidvertrek. Het was niet ongebruikelijk dat in een kerk of kapel door middel van baldakijnen en gordijnen een tentachtige ruimte werd gecreëerd om de vorst te vrijwaren van de nieuwsgierige blikken van de andere aanwezigen. Een opmerkelijk detail is het overgeschilderde hoofddeksel van de hertog. Onder zijn kroon is nog een tulbandachtig hoofddeksel zichtbaar.

Sluit venster